23 Eylül 2014 Salı

Cumhuriyet'in işten çıkarılan çizerleri ve Karikatürcüler Derneği...

Cumhuriyet Gazetesi'nde yeniden yapılanma çerçevesinde son olarak çizerlerden Zafer Temoçin, Nuray Çiftçi ve Hakan Çelik'in işlerine son verildi. Sırada diğer çizerler olduğu iddia ediliyor...

Karikatürcüler Derneği web sitesinde bu haberden son derece amatörce bahsedilirken, "Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu ve Karikatürcüler Derneği üyesi, değerli karikatür sanatçısı Musa KART'ın bu konudaki tavrını merakla bekliyoruz." şeklinde anlamsız bir çağrıda da bulunuldu...

Gazetede ki yeni yönetim değişikliği öncesinde de benzer uygulamalar olduğu, gazetenin İbrahim Yıldız'ın yayın yönetmenliği sürecinde de çizerlerinin sayısının gittikçe azaltıldığı biliniyor.  Karikatürcüler Derneği'nin sanki Cumhuriyet'te ilk kez böyle bir şey yaşanıyormuş, ilk kez haberdar olmuş gibi konuyu gündemine alması ve gazetenin baş çizeri Musa Kart'a bir sorumluluk yükleme çabası anlaşılır gibi değil. Derneğin kastettiği merakla beklenen tavır, "arkadaşlarınıza sahip çıkın ve sizler de istifa edin" anlamında olsa gerek. Öyle bile olsa, Cumhuriyet'te ki çizerler Musa Kart'tan ibaret değil. Bu söylem ismi anılmayan diğer çizerleri de bağlıyor. 

Karikatürcüler Derneği'nin bu konuları birebir çizerleriyle konuşup, tartışması ve kendi bünyesinde çözümlemesi gerekirken, kurumsal yükümlülüğünü ve sorumluluğunu unutup, web sitesinden Musa Kart'ı kamuoyu önünde tek sorumlu göstermesi ayrıca hakkaniyetsiz bir yaklaşım olmuştur. Karikatürcüler Derneği yönetiminden beklenen, organik bağı bulunan Gazeteciler Cemiyeti ile işbirliği içerisinde hareket edip, bir basın bildirisiyle işten çıkarılmaları kınamaktır.

Kaldı ki; Dernek başkanı Metin Peker'in geleneksel hale getirdiği Rahmi Koç (Koç Holding)  ziyaretlerine Musa Kart'ı da davet ederken nasıl ki derneğin web sitesinden açıktan çağrı yapmadığı gibi, bu konuyu da telefonla özel görüşüp "tavrını merakla bekliyoruz Musa" diye bir beklentide olsaydı, konuya olan duyarlılığındaki samimiyet açısından daha gerçekçi hem de usül yönünden daha uygun olurdu...   ( Gerçi Metin Peker, "Musa Kart sayın Rahmi Koç'un yakın dostu olarak o toplantılarda bulunuyordu" diye durumu izah edecektir büyük olasılıkla... )

Kısacası; Herkes Musa Kart'ın tavrını değil, üyelerinden sorumlu olan, üyelerinin haklarını korumakla yükümlü olan Karikatürcüler Derneği'nin tüzüğüne uygun tavır sergilemesini merakla beklemektedir esasında... (FENAMİZAH)

- - -


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.